Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Purasjoki pani palamaan

Erkki Hatakka writes:
Kilpailuviraston entinen ylijohtaja Purasjoki oli saanut tehtäväkseen selvittää, miten sähkömarkikinat toimii ja mitä pitäisi tehdä tilanteen parantamiseksi. Näin ainakin uutisista ymmärsin, vaikka tehtävän antanut ministeri Pekkarinen vaikuttikin vaivautuneelta. Ikäänkuin Purasjoki olisi mennyt liian pitkälle!
Purasjoki on todennut, uutisten mukaan, eivät kilpailu sähkömarkkinoilla toimi Suomessa eikä pohjoismaisen Nordpoolin yhteydessä. Fortumilla on määräävä markkina-asema, jota se pääsi keväällä - Purasjoen seuraajien siunauksella - vielä vahvistamaan. Edelleen sähköyhtiöt eivät investoi, kun menee mukavasti näinkin ja voitot on hyvät. Vesivoimaa ei hyödynnetä mahdollisuuksien mukaan, mikä tarkoittaa kai Vuotosta.

Käsitykseni mukaan on suuri riski, että Fortum ja Vattanfall jakavat ensin loputkin markkinat Suomessa ja alkavat sitten viedä sähkön hintaa kohti keski-eurooppalaista ,korkeampaa tasoa. Ja sitä myötä yhä uudet metalli-ja paperiteollisuuden tuotantolaitokset siirtyvät esim.Itä-Eurooppaan. Kohtuuhintainen sähköhän on niitä ollut täällä pitämässä.
Toivottavasti Purasjoen esitys kuuden ydinvoimalan suunnittelun aloittamisesta otetaan onkeen ja pannaan liikkeelle.  
Mitäs mieltä ollaan?
Erkki Hatakka

Purasjoki sen teki ja reippaasti tekikin. Hänen arvioistaan voi meikäläinen vanha sähköinsinööri olla ainakin ensi uutisten jälkeen samaa mieltä. Sähkön tuotannon, siirron ja jakelun voi kyllä jakaa erillisille kilpaileville toimijoille. Yhteiskunnalla on oltava kokonaisvastuu sähkön riittävyydestä, toimitusvarmuudesta ja osapuolten koordinoinnista. Yhteiskunta tarkoittaa tässä tapauksessa Suomea, Pohjoismaita ja Euroopan Unionia. Kohtuullinen hintataso löytyy kilpailusta.

Jukka Kivi