Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Suomen kuudes ydinvoimala

Suomen kuudes ydinvoimala

Suomessa on tällä hetkellä tuotannossa neljä ydinvoimareaktoria, jotka sijaitsevat kahdessa voimalassa nimittäin Loviisassa ja Olkiluodossa. Jostain syystä jokaista reaktoria nimitetään erikseen voimalaksi. Olkoon sitten niin. Onhan jokainen reaktori aika itsenäinen yksikkö, vaikka sijaitseekin samalla voimala-alueella muutaman muun kanssa. Viides on rakenteilla Olkiluotoon. Sillä on jo kiire, sillä poliittisista syistä sen rakentaminen käynnistyi hieman hitaasti ja nyt sen rakentamisessakin on ilmennyt viivästystä.

Teollisuus tarvitsee seuraavan reaktorin viidennen valmistuttua. Sen tekniset valmistelut ovat jo käynnissä, joskin monenlaisia vaihtoehtoja on edessä.

Aiemmin ydinvoiman pääasiallinen perustelu oli halpa sähkö. Ydinvoima tuo kilpailukykyä teollisuudelle ja taloudellisuutta kansantaloudelle. Nyt tärkeäksi lisäperusteluksi on tullut ydinenergian ympäristöystävällisyys, sillä sen avulla voidaan välttää kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä ja estää ilmakehän liiallinen lämpeneminen.

Arvattavasti noita ydinvoimaloita tarvitaan Suomeen vielä monta lisää. Esimerkiksi kymmenen kappaletta. Niiden lukumäärä riippuu siitä, kuinka monta vuotta eteenpäin katsotaan. Ja saattaahan olla, että suurimpien kaupunkien lähelle halutaan kaukolämpövoimalat.

29072002_163446_5.bmpNäyttää siltä, että poliittinen keskustelu käydään aina seuraavan vielä päätöksiä odottavan voimalan kohdalla. Näin on ollut tähänkin mennessä. Nyt seuraava päätöksenteon kohteeksi tuleva on järjestysluvultaan kuudes.

Jukka Kivi