Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Suomen kuudes ydinvoimala

Anneli E. Timonen writes:
Suomen valtio voisi kutsua ruotsalaisia ydinvoimala-asiantuntijoita apuun, että kiireellä saataisiin se kuudeskin.

Terveisin. Anneli

Joo, jos niitä olisi olemassa. Ruotsissa aikoinaan oli ydinvoiman rakentamisesta kansanäänestys, jonka perusteella hallitus päätti olla rakentamatta uusia ydinvoimaloita. Tällä hetkellä siellä kunnioitetaan kansanäänestyksen päätöstä, mutta kansan enemmistö kuitenkin olisi käsittääkseni valmis rakentamaan lisää ja hallitus ja elinkeinoelämä myös. Teknisesti lisää ydinenergiaa on kuitenkin rakennettu niin, että nykyisistä ydinvoimaloista otetaan irti paljon enemmän tehoa kuin alkuperäinen mitoitus sallii.

Huonoa rakentamisen pysäyttämisessä on, että asiantuntijoita ei kouluteta tarpeeksi ja alan osaajia on liian vähän. Samalla on kärsinyt ylläpidon laatu ja sen mukana turvallisuus. Viime aikoina on ilmennyt pahoja puutteita sisäisissä tarkastuksissa, joilla varmistetaan turvallisuutta. Teknisistä hälytyksistä ei ole välitetty tarpeeksi, eikä työntekijäiden kuntoisuudesta ja sen valvonnasta.

Ruotsalainen ydinvoimaosaaminen on ilmeisesti päässyt pahoin rappeutumaan. Ehdotus, että sieltä kutsuttaisiin asiantuntijoita meille apuun olisi juuri sellaista turvallisuuden vaarantamista, joka ei meikäläisten asiantuntijoiden piirissä saa paljoakaan kannatusta. Tottakai siellä on myös hyviä asiantuntijoita, mutta he taitavat tarvita niitä itse.

Jukka Kivi