Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(4): Mitä mieltä EU:n energiapaketista?

Erkki Hatakka writes:
Siteerasin aiemmin radion uutistoimittajan lohkaisua siitä, että Eurooppa on epäitsekäs - ehkä tyhmäkin - lähtiessään yksin heikentämään teollisuutensa tulevaa kilpailukykyä. EU Komission ratkaisuthan merkitsevät toteutuessaan energian hinnan väistämätöntä nousua. Suomessakin hyvin energiainteesivinen raskas teollisuus on säilynyt mm.halvan energian takia. Lisää kallistuva energia voisi viedä tuotantolaitoksiamme EU:n ulkopuolisiin maihin.

Itse pitäisin EU:n uusia suunnitelmia oikein hyvinä, jos nopeimman talouskasvun maat Kiina ja Intia sekä taantumaan ajelehtivä Yhdysvallat saataisiin myös sitoutumaan joihinkin samantapaisiin ohjelmiin. Mutta ehkäpä tilanne muuttuu ainakin Yhdysvalloissa vuoden kuluttua, kun öljylobbarien suosima Bush joutuu pois vallasta?
EU:n energiapaketti on minunkin mielestäni varsin hyvä. Tosin se on aika karkeasti kirveellä veistetty, mutta karkeasti ollaan Euroopan tasolla tällä hetkellä huonolla tiellä. Uskon kuitenkin, että sitä joudutaan vielä korjaamaan. Kalliiksi se tulee, mutta energian hinta on tehokas ohjauskeino.
 
Joka tapauksessa meidän pitää lopettaa kivihiilen käyttö ja siirtyä vähemmän päästöjä aiheuttaviin energian tuotantomenetelmiin. Tuulivoiman käyttöä voidaan toki lisätä, kuten päivän Hesari kertoo Helsinginkin suunnittelevan, mutta ei siitä teollisuuden perusvoimaksi ole. Tarvitaan lisää vähäpäästöistä ydinvoimaa ja, jos mahdollista, lisää vesivoimaa. Ja kaukolämmön tuottamiseen jätteiden polttamisen aloittamista toden teolla.
Suomen kannalta EU:n paketti on varsin ankara. Joku sanoi, että "luokan priimusta taas koulukiusataan". Tottakai meillä on paljon parannettavaa, kunhan se tehtäisiin järkevällä tavalla. Painotuksissa näkyy nykyisen porvarihallituksen tavoitteita. Teollisuus sai luvan saastuttaa. Keskusta ja vihreät ovat valmiita Vuotoksen vesivoiman rakentamiseen. Monenlaisia kannattamattomia uusiutuvan energian muotoja ollaan valmiit lisäämään, koska ne aiheuttavat toimeliaisuutta maaseudulle. Eikö olisi järkevää tuottaa energiaa kannattavasti ja käyttää näin säästyvät tukimiljoonat vaikka muuhun kannattavaan maaseudun tukemiseen.

Jukka Kivi