Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Onko uraanipolttoaine energianegatiivista?

Arto Lauri writes:
.....MIT USA tutkimus oli määritellyt, että 2008 jälkeen maailman globaali uraanimalmin pitoisuus romahtaa silloisesta 30% pitoisuuksistaan murskaavan pieneen 0,3%. Tämä kun on sen raja jolloin uraanin kaivuu muuttuu ENERGIANEGATIIVISEKSI! Nyt maailman uraania kaivetaan 0,15% pitoisuuksin 2kWh fossiilidieselenergiaa kallioon ja 1kWh ydinvoimaa ylös!
 
2008 syksyllä EU muutti hiljaisuudessa tästä johtuen uraaninkaivuun keskeiset energiatiedostot ja CO2 päästölaskelmat salaisiksi! Ydinvoima tosiaan ON jatkoon energiaa jota ei OIKEASTI OLE! Eli ammattikielellä energianegatiivista. .....

Nappasin tällaisen viittauspätkän pitkästä viestistäsi. Käsittelet tässä viittauksessa uraanipolttoaineen valmistamisen energian tarvetta verrattuna energiaan, joka saadaan, kun uraani poltetaan ydinvoimalaitoksessa.

Onhan se tunnettu asia, että ydinvoiman suosion lisääntymisen vuoksi uraanipolttoaineen kysyntä lisääntyy kovasti. Kun uraanimalmin hinta nousee, malmia etsitään, kaivoksia avataan ja pienempien pitoisuuksien malmi alkaa kiinnostaa.

Tarkoitatko kuitenkin, että uraanimalmia ei yrityksistä huolimatta olisi enää saatavissa eikä polttoaineeksi rikastettavissa riittävästi kohtuullisella energiankäytöllä. Näin ydinvoiman tuotanto tyrehtyisi polttoainepulaan. Jos näin on, sen pitäisi näkyä hyvin selvästi polttoaineen hinnoissa. Onko kellään täällä niistä tietoa.

Jukka Kivi