Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Lintuinfulenssa tarpeetonta pelottelua

Pandemia hyvin epätodennäköinen
Lintuinfulenssasta on kohuttu jo ainakin vuosi. Siihen todistetusti kuolleita ihmisiä on yhä alle sata. Sairastuneista vähän alle puolet on toipunut. Suurin riski sairastua lintuinfulenssaan on käsitellä suojaamattomasti sairastuneita tai kuolleita lintuja. Ihmisestä toiuseen tauti ei vielä ole tarttunut, ainakaan siitä ei ole näyttöä. Kyse on siis tappavasta, mutta erittäin harvinaisesta sairaudesta. Siihen nähden kohu on yletön.

En tiedä kenen tai keiden etu on lietsoa maailmanlaajuista pelkoa hyvin, hyvin epätodennäköisestä tuhosta. Lääketehtaiden ja muiden rokotteiden kehittäjien intressissä se ainakin on. Itse olen päätynyt siihen, että lintuinfulenssaa on ollut maailman sivu ja aivan varmasti siihen on kuollut aika ajoin lintuja joukoittain.  Saattaa olla myös niin, että espanjatauti sai aikoinaan alkunsa lintuinfulenssasta, mutta ennen kaikkea silloin ei osattu suojautua.

Sen sijaan, että luodaan tarpeetonta kauhua, ihmisiä pitäisi neuvoa noudattamaan suurempaa siisteyttä. Peseytyminen useammin ja etenkin käsien pesun muistaminen pitää kaikki muutkin bakteerit kummasti loitolla.  En usko edes siihen, että kotieäiminä pidettävien lintujen laajat hävitykset ovat tarpeen, mutta näyttävyyttähän niillä saadaan aikaan ja kauhun tunteen levittäjänä se on tehokasta.

Asiaan liittyy vielä yksi outo ristiriita. Vaarallisiahan nyt ovat vapaana ulkosalla pidettävät linnut eli se luomutuotanto. Suljettuihin kanaloihin ja muihin lintukasvattamoihin luonnonlintujen levittämä tauti ei pääse. Mahtavat teollistuneiden maiden lintukasvattajat hykerrellä käsiään. Yhä selkeämmin näyttää tavoitteeksi otetun, että ihmisravinnoksi kasvatettavia tai munia tuottavia lintuja saa tulevaisuudessa kasvattaa vain suljetuissa tiloissa. Siinä on selkeä ristiriita kehitysmaiden ja teollistuneiden maiden välillä.
Viljo Heinonen