Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Söderman: Perustuslaki muuttaa EU:

Jarkko Rahkonen kirjoittaa:
Kansalaisilta vaaditaan innokkuuta ja ahkerutta paneutua asiaan ja viitseliäisyyttä käydä jossain Suomessa sijaitsevista lukuista EU-asioden tiedotuspisteissä.

On varmasti paras vaihtoehto, jos jokainen asiasta kiinnostunut paneutuu asiaan omatoimisesti. Yksi näkökulma löytyy osoitteesta http://www.kaapeli.fi/~veu/Amster1.htm , jonka esipuheesta on oheinen "kopsu":

”ESIPUHE
Ennen EU-jäsenyyttä jäsenyyden kannattajat eivät pitäneet tarpeellisena eikä ajankohtaisena keskustelua EMUn vaikutuksista. Annettiin ymmärtää, että kansalaiset pääsevät aikanaan päättämään asiasta erikseen. Pian jäsenyyden jälkeen kuitenkin ryhdyttiin todistelemaan, että itse asiassa Suomi on jo sitoutunut rahaliittoon. Vertailu tässä asiassa vaikkapa Ruotsiin kansanäänestyksineen on suomalaisen demokra- tian kannalta masentava.
Samalla byrokraattisella tavalla hoidetaan muutakin Suomen integraatiopolitiikkaa. Kesäkuussa päättynyt Amsterdamin huippukokous muutti jäsenyytemme perustana olevia EU:n peruskirjoja. Nämä peruskirjat sitovat jäsenvaltioita perustuslain tavoin. Sen vuoksi olisi kohtuullista kertoa kansalaisille, miten ne vaikuttavat Suomen mahdollisuuksiin itse päättää kansakuntana omista asioistaan, ja antaa sen jälkeen kan- salaisten hyväksyä tai hylätä ne.
Hallitus ei ole antanut Amsterdamin asiakirjassa hyväksytyistä muutoksista minkäänlaista selostusta, vaikka nämä muutokset olisivat Suomen lainsäädäntöön sovellettuina perustuslain muutoksen veroisia. Tällaisenä selvityksenä ei voi pitää Euroopan unionin komission jakamaa vihkosta, jossa asiakirjaa käsitellään tarkoitushakuisesti ja vain EU:n kannalta. Uskomme, että kansalaiset haluavat todellista tietoa EU:n tavoitteista ja kehityksestä kansalaisten omien vaikutusmahdollisuuksien kannalta.
EU on huolestunut kansalaisten epäluuloisuudesta ja välinpitämättömyydestä sitä kohtaan. Tavalliset ihmiset eivät ymmärrä ja eivätkä ole edes kiinnostuneita integraation liittyvistä asioista. Se ei ole mikään ihme, sillä EU:n asiakirjoista on tullut myös tarkoituksella sekavia ja monimutkaisia. Asioita jätetään kertomatta ja tehdään sekavia kompromisseja. Jäsenvaltiot ovat epäonnistumisen pelossa hyväksyneet asia-kirjoja, joita tulkitsemaan tarvitaan runsas joukko asiantuntijoita.
Sanahelinän alta paljastuvat todelliset tavoitteet. Yksi sanoma on kaikesta huolimatta selvä - EU:n tavoitteena on aina ollut ja on liittovaltio.
Ulla Klötzer                                     Juhani Lilja
VEU:n puheenjohtaja                            pääsihteeri"