Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Mitä mieltä NATOsta?

Jukka Kivi writes:
Mielipidetiedusteluissa kansalaiset eivät ainakaan tässä vaiheessa kannata jäsenyyttä.
Miksi pitäisi? Vallitseva tilanne on rauhallinen ja paras mahdollinen. Ruotsikin on säätänyt kalustonsa yhteensopivaksi NATOn kanssa jo ajat sitten (muist. Viggen-koneen esittelyn aikoihin 1970-luvun alussa sikäläiset sotilaslentokenttäsysteemit synkronisoitiin, joku muistanee paremmin), eikä Svea-mammakaan ole - vieläkään - kihlautunut NATOon. Toisekseen, 1981, kun Puolustusvoimat uusi perusmaastokuormurinsa, sen ohjaamo mitoitettiin NATOn mittoihin yms. yms. eli pientä säätöä on tapahtunut jo parisenkymmentä vuotta. Eikä sen suurempaa "säätöä" tarvitse tapahtuakaan.

Kun yhdestä YYA-sopimuksesta on kerran päästy "Saksan uhkineen", on minusta täysin turhaa ryhtyä häsäämään mitään uutta vastaavaa minkään tahon kanssa. Vallitsevan tilanteen valossa. Toisekseen, Pohjois-Atlantin organisaation johdolla tuskin olisi riittävää paikallistuntemusta marginaalialueen erikoisoloista, joten joka tapauksessa, ilmeisesti myös tosioloissa, olisimme sivussa, takana ja kaukana..

Puolustusvälinekaupan ja suomalaisen  alan viennin kannalta on tietysti hyvä, että synkronisointia ja tietynlaista standardisoitumista tapahtuu. En voi silti välttyä näkemästä, että ex-itäblokissa eletään aatteellisesti ns. vastaheilahdusta, eli on kova kiire leimautua niin läntiseksi niin läntiseksi, kun viimein on päästy puolivuosisataisesta aatteen ikeestä ja ex-Neuvostoliiton saappaan alta.

Suomella ei ole virallista saati epävirallista sotilaallista uhkaa -  nykyisellään ole kiirettä liittoutua kehenkään tai mihinkään. Eikä tartte olla maksamassa minkään muun maan sotilaallista varustusta. Omatkin kun maksavat ihan kylliksi. Koska kaikki veronmaksajien raha on samanväristä, rinnastan härskisti: yhden (tosioloissa testaamattoman rakkineen, jolle ei ole olemassa edes pilotteja), muovikopterin ostamatta jättämisellä voitaisiin rahoittaa koko huumeongelman poistaminen maastamme. Jos niin haluttaisiin. Koko tilanne muistuttaa hieman sitä entistä taloa, jonka isäntä haluaa uutta mersua, vaikka perhe, lapset ja mummo nuolevat jääkaapin seiniä.

+Mikko++