Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: EU:n puolustus saa tukea kansalta

Erkki Hatakka writes:
Hesarin gallup kansalaisten suhtautumisesta oli tämän päivän uutinen: puolet suomalaisista kannattaa EU:n yhteisen puolustuksen kehittämistä. Yli puolet demarien ja kokoomuksen kannattajista ja melkein puolet kepun kannattajista on tällä kannalla. Nämä oli melko selkeät terveiset Jäättenmäen hallitukselle alettaessa valmistautua syksyn HVK:n.
Eurooppa on muuttunut kovasti kylmän sodan ajoista. Arvioisin, että Suomenkin kiinnostus aikoinaan liittyä Euroopan Unioniin johtui osin turvallisuussyistä, joskin muutkin syyt painoivat paljon.

Omalta puoleltani kannatan myös tätä linjaa, kyllä apua on tarvittaessa hyvä saada. Eihän kukaan tiedä, mitä esim.Venäjällä tapahtuu Putinin jälkeen.
Mielenkiintoinen on mielipidetiedustelun tulos myös siinä mielessä, että median suosikki ulkoministeri Tuomiojahan tuntuu kovasti vastustavan kaikkea maanpuolustuksen vahvistamista ja kovin, kovin varovaiselta tuntuu puoluisministeri Vanhanenkin.
Erkki Tuomioja oli nuoremmalla iällä hyvin vahvasti pasifisti ja on sitä varmastikin vielä. Ulkoministerinä hänellä on mainio tilaisuus soveltaa konflikteihin diplomatiaa, missä hän on varmasti taitava. Puolustusministeri Matti Vanhanen vaikuttaa tosiaan aika konservatiiviselta ja varovaiselta. Ehkä niin on parempi, ellei ole hyvin varmoja ja turvallisia visioita. Itse kuvittelisin, että varovaisuus johtuu ns. suomettumisesta.

Jukka Kivi