Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Hieno dokumentti kesän 1944 tapahtumi

Erkki Hatakka writes:
Viime torstaina, 16.10. esitti TV 2 mielestäni tärkeän ohjelman Silminnäkijä- sarjassaan saksalaislentäjistä Kannaksella kesällä 1944. Ohjelmassa haastateltiin vielä elossa olevia saksalaislentäjiä, jotka antoivat erittäin merkitsevän panoksen ratkaisutaisteluissa Tali- Ihantalan rintamalla. Saksalaiset syöksypommittajat ahdistelevat hyökkääviä panssarikolonnia ja tuhosivat niitä tankkaavia ajoneuvoja taustalla. Lentäjät lensivät jopa 7-8 pommituslentoa päivässä suurista tappioista huolimatta.
Tuonaikaiset Suomen ilmavoimien edustajat ja sotahistorioitsijat todistivat saksalaisavun ratkaisevan merkityksen puna-armeijan hyökkäyksen torjumisessa. Venäläisiä hyökkääjiä oli noin 150.000 miestä, suomalaisia puolustajia noin 50.000.
On hyvä, että asiantuntijoitten tietämä Saksan avun suuri merkitys tuli vihdoin myös suuren yleisön tietoon. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninähän tälläistä tietoa ei Suomessa erityisemmin välitetty.
Erkki Hatakka

Satuin katsomaan tuon ohjelman. Minulle se oli todella mielenkiintoinen, kun reserviläisenä aselajini on ollut ilmavoimat. Ja olihan siellä haastateltavana yksi eläkkeellä oleva tuttuni, joka sodassa oli hävittäjälentäjänä. Niinpä jossain määrin olin kyllä selvillä noista asioista. Mutta tulihan siinä esiin paljon minulle uutta.

On monia syitä, miksi saksalaisten viiden viikon ilmaoperaatioista on pidetty matalaa profiilia:
1) Neuvostoliittoa ei haluttu valvontakomission vuoksi eikä sen jälkeen monina vaaran vuosina ärsyttää korostamalla, että heidän eniten vihaamansa saksalaiset olivat antaneet ylivoimaiselle puna-armeijalle turpiin Kannaksella.
2) Saksalaisia sotilaita ei oltu innostuneita kiittämään kovin vuolaasti, kun he tuon sodan jälkeen siirtyivät Lapin sotaan ja tuhosivat siellä tehokkaasti suomalaisten kyliä.
3) Suomalaisille sotilaille ja ilmavoimille kyllä sopi se, että "meidän puolemme" pärjäsi ja esti Suomen miehityksen, vaikka saimme ratkaisevasti apua liittolaiseltamme Saksalta.

Jukka Kivi