Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: EU:n puolustusydin

Tuula Hölttä writes:
Voisiko joku ystävällisesti selvittää, mitä tarkoittaa käytännössä EU:n puolustusydin ja onko se kytköksissä NATO-kysymyksen kanssa?
Eikö se puolustusydin tarkoita niitä maita, jotka haluavat itse hakeutua näissä asioissa keskeisimpään ydinjoukkoon asioista päättämään. Joukon ulkopuolella ovat ne, jotka eivät halua mukaan puolustusasioista päättämään. Käsittääkseni Suomi haluaa jättää oven auki omalla kohdallaan liittyä joukkoon niin halutessaan myöhemmin. Käytännössä EU:n puolustus ja NATO ovat hyvin lähellä toisiaan olevia asioita, vaikka muodollisesti ovat eri asioita.

Tarja Halonen sanoi n. kuukausi sitten, ettei puolustusytimen kanssa ole mitään syytä hötkyillä ja nyt, että NATO-kysymys on puolustuspoliittisen selonteon vuoksi entistä ajankohtaisempi.
Puolustusytimen asioista Suomella ei ollut syytä hötkyillä silloin. Nyt HVK:n jälkeen monet maat ovat olleet sillä linjalla, että puolustusytimeen pitää saada liittyä myöhemminkin. Suomi on ollut myös sillä kannalla. Joten nyt on taas jokunen asia liikahtanut ja keskustelu jatkuu. Hallitus esittää keväällä puolustuspoliittisen selonteon.

Asioista ei oikein voi keskustella kun ei tiedä, mitä asioita "puolustusytimeen" sisältyy.
No miksei voisi keskustella juuri niin kuin sinäkin teet. Presidenttimme on myös toivonut kuten aiemmin eduskunnan puhemies ja monet muut, että nyt olisi hyvä ajankohta keskustella. Antaa palaa.

Jukka Kivi