Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Mitä vikaa Natossa?

Paavo Lipponen on moittinut Nato-keskustelun tasoa ”ohueksi”. Ei keskustella asiasta vaan keskustellaan keskustelusta. Omaa mielipidettään Nato-kysymykseen hän ei kertonut. Mielipidettään eivät ole ilmaisset myöskään Seppo Kääriäinen tai Tarja Halonen. Poliitikkopiireissä odotellaan ”kansan mielipidettä”, joka Lipposen mukaan tulee kyselyjä paremmin esille avoimessa kansalaiskeskustelussa.

Mikä on kansan mielipide asiasta? ”Hurja arvaukseni” on, että ei mikään. Kansa odottaa mielipidejohtajina pitämiensä vallankäyttäjien mielipidettä kuten se on menneinä vuosikymmeninä opetettu tekemään. Ei ole soveliasta muodostaa Omaa Mielipidettä tämänkaltaisesta asiasta, kun niin ei ole ollut soveliasta tehdä ennenkään.

Erittäin sopimatonta saattaisi olla se, jos pohdinnoissaan päätyisi Nato-myönteiselle kannalle. Ei sitä uskaltaisi ääneen sanoa. Toisin olisi, jos voisi suunnata kannatuksensa idän ”rauhantahtoista rinnakkaiseloa” edustaviin ”ystävällismielisiin” panssareihin ja hävittäjäkoneisiin kuten vuosikymmenet on tehty. Kun tämä ei ole mahdollista, niin ehkä on hyvä liittyä muiden länsimaiden rintamaan ja myös Natoon näin: suu supussa ja toisia tuijotellen. Ja keskustellen ihan kaikesta muusta kuin itse asiasta.