Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(4): EU:n puolustusydin

Tuula Hölttä writes:
Suomella ei tässä tilanteessa varmaankaan ole mahdollisuutta jäädä kaikkien sotilasliittoutumien ulkopuolelle. Voisiko Suomi kuulua Natoon nykyisten YK:n rauhanturvajoukkojen kaltaisena yksikkönä?    

Selvennykseksi todettakoon, että YK on maailan valtioiden rauhanjärjestö, jonka rauhanturvajoukot ovat sen eri jäsenvaltioiden hyväksymät (ehkä kohdetta lukuunottamatta).
Nato on eräiden valtioiden Yhdysvaltain johdolla perustama sotilasliitto, joka perustettiin kommunismin uhkaa ja Varsovan liittoa vastaan.

Mikäli Suomi luopuu liittoutumattomuudestaan sillä on tämän päivän näkökulmasta kaksi vaihtoehtoa (kolmas vaihtoehto nykytilanne) liittyä EU:n tulevaan puolustusytimeen, joka omilla joukoillaan huolehtii Euroopan ja sen lähialueiden kriispesäkkeiden eliminoinnista. EU:n puolustusydin voi tehdä sopimuksen, että se tarvittaessa voi tilata suuret sotilaalliset operaatiot Natolta tai sitten ei. Toinen vaihoehto Suomella olisi liittyä Natoon Norjan tapaa.

Mikä on Suomelle parasta on vaikea ratkaista kun tulevat eri vaihtoehtojen kehityslinjat ovat epäselvät, siis mikä on tilanne kymmenen, parin kymmenen vuoden päästä. Onneksi mitään välitöntä uhkaa ei ole näköpiirissä ja Venäjäkin tekee kaikkensa saadakseen Yhdysvaltain hyväksynnän ja tuen. Suomella on aikaa pohtia ja neuvotella paras ratkaisu.

Lopuksi keskustellaan asiasta eikä siitä saako keskustella.