Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(7): Mitä vikaa Natossa?

Jukka Kivi writes:
se olisin kiinnostunut sellaisista kustannus/hyöty -analyyseista jossa panokset suhteutettaiiin erilaisiin uhkiin ja niiden todennäköisyyksiin.
Luotettavien arvioiden tekeminen on vaikeaa, odotan niitä mielenkiinnolla.

Tottakai sellainen olisi hyödyllinen. Uhkat ja varustautumiset kulkevat vain eri ajassa. Varustautumisen aikajänne voi investointien kannalta olla kymmenen vuotta tai enemmänkin (Hornetit, viestintäjärjestelmät, maamiinojen korvaamiset), kun taas uhkatilanteet voivat muuttua nopeastikin.

Olen nuoruudessani tehnyt ammatikseni valtakunnallisten liikkennejärjestelmien inverstointilaskelmia sekä kustannus/hyöty -laskelmia 20-30 vuotta eteenpäin. Välineenä oli jo silloin mm. matemaattinen dynaaminen ohjelmointi, jossa voitiin ottaa huomioon useita vaihoehtoja ja liikenteen nopeitakin muutoksia todenäköisyyksineen.
Washingtonin Congress Librarysta olen tilanut aikanaan kirjoituksia eri asejärjestelmienosuma- ym todenäköisyyksistä suhteessa tulokseen, arvaa mittari ?.
Menetelmiä on, jos halua niiden käyttöön löytyy. Tiedän, että Jukka Kivi ei ylenkatso todennäköisyyslaskelmien ja erilaisten optimointimallien käyttöä.