Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Mitä vikaa Natossa?

Ilmari Kivi kirjoittaa:
Jatkot johonkin muualle kuin asiapalstoille...

Saako kysyä, että mitkä jatkot?

Kirjoitin alla olevan kysymyksen eilen illalla Vaara-Karjalan kansalaisverkossa käynnissä olleeseen Nato-keskusteluun, jossa oli ilmennyt, että ainakin Naton käyttämät ”rynnärit” ovat kalliimpia kuin suomalaisten käytössä olevat. Osaako joku kertoa, miten EU:n suunnitteilla oleva aseiden standardointi vaikuttaa tuleviin ase-ostoihin? Onko jäsenvaltioiden tulevaisuudessa ostettava kalliimpia Naton ”rynnäreitä” tms Naton määräykset täyttäviä aseita?

<…nato sarjan ase on noin 2,5 kertainen hinnaltaa, verrattuna nykyiseen, jotka sitäpaitsi on jo hankittu. Ja uusien aseiden osalta useampaa eri kaliiperia olevien aseiden pitäminen joukkojen käytössä aiheuttaa suuri ongelmia huollolle.>

Yritin etsiä netistä näihin ase-juttuihin liittyvää tietoa ja silmiin osui EU:n raportti tekeillä olevasta EU:n puolustusalan standardisoinnin käsikirjasta. Tekstin mukaan "vaikka puolustustarvikkeiden standardisointi on lähinnä teknistä työtä, se on tärkeä ennakkoedellytys kansallisten markkinoiden avautumiselle ja yhtenäisten eurooppalaisten markkinoiden luomiselle. NATOn määräysten kanssa yhdenmukainen yhteinen standardikehys hyödyttää sekä tuotevalmistajia että viranomaisia (puolustusministeriöt)." Käsikirjan luonnos valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä ja ensimmäinen käyttöversio vuoden 2004 loppuun mennessä. "Seuraavassa vaiheessa käsikirjan asema pitäisi virallistaa niin, että heti kun sen sisältö on hyväksytty, sitä käytettäisiin systemaattisesti puolustusalan hankintasopimuksissa."Tarkoittaako tuo sitä, että EU:n jäsenvaltioiden aseostot käsittävät tulevaisuudessa vain NATOn määräysten kanssa yhdenmukaisia aseita?