Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Sotilaalliset turvatakuut

Erkki Hatakka writes:
Euroopan yhteiseen puolustukseen on syytä mennä.
Erkki Hatakka

Suomi on menossa EU:n yhteiseen puolustukseen siinä muodossa, että se on kaikille jäsenmaille avoin. Suomi hyväksyy EU:n turvatakuun siinä muodossa että sotilaallinen tai muu apu saadaan ao maan pyynnöstä ja sitä annetaan antajamaan päätöksellä. Ei siis automaattista sotilaallista tukea ilman ao maan pyyntöä, tälläinen systeemi oli Neuvostoliitosssa esim Praha.
Eu saisi suurempiin operaatiohin sotilaallisen tuen Natolta sen ja EU:n välisten sopimusten ja suunnitelmien mukaisesti. Jos muistatte olen tämän ratkaisun ennakoinut jo kuukausi sitten tällä palstalla. Samalla myös EU:n liitotutumattomat maat saavat rittävän turvatakuun.

Vielä tullaan kinastelmaan siitä voiko em sopimuksen pohjalta Suomi vielä olla liitoutumaton vai onko se liitoutunut. Kuulun niihin, joiden mielestä Suomi ei olisi sotilaallisesti liitoutunut, koska EU ei ole sotilas(puolustus)liitto. Mutta tämä kinastelu on akateemista pulinaa eikä siihen pidä juuttua , kuten Erkkikin jo viittasi.

Sopimusta ei ole vielä olemassa, koska valtioiden päämiehet sitä käsittelevät vasta parin viikon kuluttua. Tätä kirjoittaessani ei vielä ole tiedossa Yhdysvaltojen kanta, jota Rumsfeld paraikaa selvittelee Brysselissä Natokumppaniensa kanssa. Iso-Britannian ulkoministeri Straw jo liputti em uuden EU.n puolustusliittoversion puolesta, joten se ei ilmeisesti loukkaa lännen suuren liittolaisen etuja.

Lopuksi vielä avoimen NATO-liiton kannattajien lohdutukseksi seuraavaa. Suomen NATO-jäsenyys voi vielä tulla kyseeseen ja sen valmisteluja ja neuvotteluja tulee jatkaa. Oletan, että maamme ulkopoliittinen johto pitää tätä optiota auki tavalla tai toisella myös suorissa yhteyksissään Atlantin taa. Nato voi ottaa uusia jäseniä aikaisintaan 2006, joten aikaa on ainakin vuosi 2004 muodostaa Suomen kanta.

Jossain pääkirjoituksessa havaitsin (kirjastossa) jonkun jo intoilevan, että puolustusselonteko on tarpeeton jos HVK:ssa asiasta jo päätetään. Näin ei ole, kyllä selontekoa tarvitaan ja siitä voi tulla nyt luultua jäntevämpi doktriini lähivuosien puolustusvoimien strategiapeleille ja maanpuolustuskursseille!