Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(5): Mitä on liittoutumattomuus?

Tuula Hölttä writes:
Osoittihan Lipponenkin Suomen pääministerinä hyväksyntänsä Irakin sodan käynnistämiselle lupaamalla Bushille jälleenrakennusapua Irakiin sodan jälkeen.
Lipponen kertoi Tasavallan Presidenti johdolla tehdyn virallisen päätöksen osallistua terrorismin vastaiseen  toimintaan ja YK:n hyväksymään Irakin humanitaariseen jäleenraknnukseen. Toivon, että höltät eivät jatka valheellista Suomen ulkopolitikan panettelua, josta jo yksi pääministeri on joutunut eroamaan.

Suomi ei ole sotilaalliseti liitoutunut, mutta on EU:n jäsenenä liitossa EU:n ja sen muiden jäsenvaltioiden kanssa.
Suomi eikä Kekkonen eivät milloinkaan hyväksyneet, että YYA sopimus merkitsi luopumista Suomen puoluettomuudesta.

Liittoutuminen tai liitoutuneisuus ovat yleiskielen saoja, joiden merkityksen sisältö on kussakin liittoumisasiassa tarkasteltava erikseen sopimusten sisällön perusteella.

Laajassa merkityksessä kaikki YK:n jäsenmaat ovat liittoutuneet toimimaan maailmanrauhan puolesta ja auttamaan muita jäseniä YK:n artiklojen mukaisesti. Nykyaikana mikään maa ei voi olla millään lailla liittoutumaton eikä autonominen sanan alkuperäisiessä merkitykseää. Kaikki olemme saman maailamnyhteisön jäseniä, toivottavaa on että tämä käsitys yleistyy, jolloin sotien uhka vähenee.

Edellä esitetyn perusteella liittoutunut ei ole paha asia.