Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Nato-jäsenyyden kannatus kasvanut

Nato-jäsenyyden kannatus kasvanut
08.02.2004, klo 16.32
Nato-jäsenyyden kannatus on kasvanut Suomessa, kertoo Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämä kysely. Enemmistö kansasta, 56 prosenttia, haluaa kuitenkin yhä pysyä Naton ulkopuolella.

Viime kesäkuussa Natoon liittymistä kannatti 16 prosenttia suomalaisista, nyt kannattajien määrä on noussut 22 prosenttiin, selviää kyselystä. Kantaansa Nato-jäsenyyteen ei osannut sanoa 22 prosenttia vastaajista.

Jäsenyyden puolesta puhuu suomalaisten mielestä vahvimmin se, että sotilasliittoon tulisi mennä hyvän sään aikana, rauhanomaisissa oloissa. Kriisin uhatessa liittoutuminen on jo myöhäistä. Melkein puolet Nato-jäsenyyden vastustajistakin hyväksyy tämän lähtökohdan, vaikkei jäsenyyttä haluakaan. Nato-jäsenyyden kannattajat katsovat varsin yleisesti, että sostilasliiton jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta.

Suomalaisia huolettaa jäsenyydessä eniten se, että Naton myötä Suomi voisi joutua mukaan kaukaisiin konflikteihin. Julkisessa keskustelussa Naton jäsenyyttä on usein perusteltu näkökohdalla, että Suomen pitää olla mukana vaikuttamassa niissä pöydissä, joissa päätökset tehdään. Kansalaisten mielestä tämä ei ole kovin vahva peruste.

Nato-jäsenyyden puoltajista erottuu tässäkin tutkimuksessa yksi seikka ylitse muiden: huomattava osa heistä on kokoomuksen kannattajia. Kaikkien muiden puolueiden kannattajista enemmistö suhtautuu jäsenyyteen kielteisesti.

Kiinnostava yksityiskohta Nato-mielipiteissä on, että eläkeikäinen väestö on keskimääräistä laajemmin Nato-jäsenyyden kannalla ja nuoret sekä opiskelijat keskimääräistä selvästi enemmän jäsenyyttä vastaan.

Nato-jäsenyydestä kansanäänestystä haluavien määrä on vähentynyt. Silti 65 prosenttia suomalaisista katsoo edelleen, että jäsenyydestä on pidettävä kansanäänestys, jos Natoon meno tulee vakavasti harkittavaksi.

Tammikuun lopulla tehtyyn kyselyyn vastasi tuhat henkilöä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

YLE24