Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Sama kaiku ei ole askelten...

Sama kaiku ei ole askelten...
Talvisota-elokuva on liian kovaa kamaa nykysotureille.
1832004_90916_1.pngNykyinen varusmies ei osaa hiihtää, ei jaksa juosta, kammoksuu suunnistusta eikä lähde ilman äitiä metsäkeikalle yöpymään käpy selän alla teltassa pimeänä ja myrskyisenä syysyönä. Puolustusvoimat ilmoitti, että koulutusta joudutaan taas hieman helpottamaan.

Uusi sisä- ja ulkopalveluohjesääntö muuttaa merkittävästi varusmiehen elämää. Herätys ei rämähdä klo 6, vaan klo 9 päivystävä tiskijukka alkaa soittaa alokkaiden valitsemaa musiikkia - The Crash, 51 koodia ja Outkast ovat listan kärjessä. Päivystäjä lisää vähitellen äänen voimakkuutta. Klo 11 volumenappula on kaakossa ja kasarmien kiviseinistä kajahtaa rock tosi rajusti. Kantahenkilökunta pistää kuulosuojaimet korville, mutta alokkaat availevat silmiään kivojen fiilisten vallassa. Yksikön vääpeli ja santsarit tulevat alokkaiden vuoteiden ääreen ja kyselevät kuinka yö sujui: Näkikö alokas pahoja unia, kävikö ikkunasta veto? Ottaako ero tyttöystävästä ja skeitti- ja sählykavereista koville, tarvitseeko alokas välitöntä kriisiapua vai joko voitaisiin päivää jatkaa vääpelin laatiman ohjelman mukaan?

Vääpeli antaa kaikille vierihoitoa ja sitten saapuu varuskuntaruokalan päivystävä vanikkahaukka kyselemään mitä halutaan aamupalaksi. Kukaan ei halua armeijan tillilihoja, joten lähiseudun pizzatakseille riittää kiireitä. Cokisautomaatin rikkoutuminen saa alokkaat raivoihinsa ja he laativat heti kantelut eduskunnan oikeusasiamiehelle ja Hannu Karpolle. Aamiaisen jälkeen alokkaat vaativat musiikkia kovemmalle ja käyvät päivälevoille. Sitten seuraa strategia- ja taktiikkakoulutusta: lueskellaan Masi-sarjakuvia ja katsellaan Levottomat III:n lähitaistelukohtauksia. Tuntematon sotilas ja Talvisota olisivat nykynuorille liian traumaattinen kokemus, niiden jälkeen tarvittaisiin monenlaisia kriisi- ja terapiaryhmiä, jotta säikähtyneet alokkaat saataisiin taas tolkkuihinsa. Oppitunnin jälkeen taistelijan päivä on pulkassa ja iltaloma kutsuu.

Mahdollisille vihollismaille on ilmoitettu, että meillä on nyt uudet kuviot ja vihollisen on noudatettava puolustusministeri Kääriäisen päiväkäskyä 2/2004:
- Tänne ei saa rynnätä yllättäen keskellä yötä, vaan valtion virastoissa noudatettavina työaikoina. Kovilla ei saa ampua kohti eikä Hornet-hävittäjiä saa vahingoittaa, varaosat maksavat maltaita. Natura-alueilla tykistökeskitykset on kielletty ettei liito-oravalle tule kuulovammoja eikä ahmalle ripulia.

Lähde: Sanomalehti Karjalainen 17.2.2004, pakinat