Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Ilmatilan loukkaamiset keväällä 2005

Tiedotusvälineissä on kerrottu, että Venäjän sotilaslentokoneet ovat toistuvasti viime kuukausina loukanneet Suomen ilmatilaa Suomenlahden rannikolla. Sitä ei voi tehdä vahingossa. Eikä sitä voi tehdä huolimattomuuttaan. Sen verran sotilasorganisaatioissa on ammattitaitoa ja sisäistä laadun varmistusta.

Venäläiset varmasti tietävät, että jokaisen lentokoneen tarkka lentorata tallennetaan ilmavalvontatutkista karttapohjille. Ilmatilan loukkaukset ovat siis tahallisia.

Koreografiaan kuuluu, että loukkauksen lähestyessä suomalainen päivystävä hävittäjä lentää lähelle tunnistamaan ja valokuvaamaan. Loukkaaja pyrkii siinä tilanteessa väistämään Suomen ilmatilan ulkopuolelle. Kylmän sodan aikana tällaisen pelin tarkoituksena oli testata Suomen puolustusvalmiutta. Ellei valmius olisi ollut riittävä, olisi ollut tarkoitus tarjota sotilaallista apua.

Viron ilmatilaa ei kuulemma ole loukattu. Syynä voi olla, että sitä valvotaan Yhdysvaltojen ilmavalvonnan toimesta. Nyt herää kysymys, mikä on loukkausten tarkoitus? Testataanko Suomen poliittisia reaktioita? Sotilasviranomaisten välillä vastalauseet on esitetty. Presidentti Halonen ja pääministeri Vanhanen haluavat asian esille pääministerin ja Venäjän johdon väliseen tapaamiseen ensi kuussa.

Mitä merkitsee, että Venäjä samalla loukkaa Euroopan Unionin ilmatilaa? Voiko olla mahdollista, että Venäjä näin työntää Suomea kohti NATOa? Millaista etua siitä olisi Venäjälle?

Jukka Kivi