Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Kriisinhallintajoukot ja vallankäyttö

Viljo Heinonen on keskiviikko 30. marraskuu 2005 at 04:36 +0200 wrote:
Halosen valtaan tarrautuminen kriisinhallintajoukkojen johtamisessa mielestäni virhe

En ymmärrä mitä logiikkaa on siinä, että Halonen ja Vanhanen ovat tehneet suuren työn saadakseen Suomen kriisinhallintajoukkojen ylimmän käskyvallan nimenomaan presidentille. Sehän tarkoittaisi käytännössä, että presidentti olisi näiden ja muidenkin suomen armeijan yksiköiden stradekinen johtaja. Se ei sovi ylipäällikön rooliin, ei varsinkaan, kun kysymyksessä ovat nopean toiminnan joukot. Kyllä niillä pitää olla oma erityisvaltuuksin toimiva johtaja tai johtoryhmä, jonka toimia presidetti ylipäällikkönä seurausi taustalta.

Tekevälle sattuu. Tässä asiassa Halonen on tarrautunut sellaiseen vallan tunnukseen, josta varsinkin presidentin pitäisi pysytellä taustalla. Toivottavasti muut presidenttiehdokkaat eivät saa mokasta liikaa etua. Tilannehan hyödyttää erityisesti Sauli Niinistöä. Vanhanen on Halosen kanssa samassa rintamassa.

Minusta presidentin pitää olla Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö kaikkien joukkojen osalta. Samaa mieltä ovat tasavallan presidentti Halonen, pääministeri Vanhanen, pankinjohtaja Niinistö ja oikeuskansleri, joka oli tarkastanut hallituksen esityksen. Hallituksen lakiesityksellä ei pitänyt olla mitään yhteyttä presidentinvaaleihin, mutta virhe tapahtui siinä, että perustuslakivaliokunta kumminkin yllättävästi lähti politikoimaan asiassa. Sen motiivit tunnetaan hyvin. Hallitusopimuksessa on kuitenkin sovittu, ettei presidentin valtaoikeuksiin puututa tämän eduskuntavaalikauden aikana. Opposition ja muutaman hallituspuolueen edustajan kohdalla kiusaus kävi kuitenkin liian suureksi.

Jukka Kivi