Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Sähköinen paperi haastaa lukulaitteet

Sähköinen paperi haastaa lukulaitteet
Julkaistu 26.12.2010

Hyvästi kömpelöt ja kalliit elektroniset lukulaitteet. Tulevaisuus on sähköisen paperin, johon voidaan jo painaa transistoreita ja virtalähteitä. Suomalaiset onnistuivat ensimmäisten joukossa painamaan älyä huokoiselle paperille. Patenttia valmistusmenetelmälle haetaan parhaillaan.

Älypaperin kehitystyötä on tehty Turussa Åbo Akademissa vuosia, ja tulosta alkaa nyt näkyä. Suomen Akatemian huippututkimusyksikön tarkoituksena on kehittää paperin ympärille uusia tuotteita, ja tavoitteena on tehdä paperinvalmistuksessa todellinen teknologiahyppy.

Pigmentit pyörivät paperilla
Tutkijaryhmä on kehittänyt paitsi erilaisia materiaaleja teollisuuden käyttöön, luonut myös aivan uudenlaisia tuotteita. Professori Jarl B. Rosenholm kertoo, että paperille on onnistuttu painamaan transistori, ja siten kaikki keskeiset tekniset ongelmat on paperinäytön osalta ratkaistu.
- Näen mahdollisena, että jo 5 -10 vuoden kuluttua paperinäyttö olisi käytössä. Kun haluan lukea vaikka urheilu-uutisia, menen tietokoneelleni, ja tulostan vain yhden paperin. Voin ottaa sen mukaan vaikka iltalukemiseksi. Paperin etu on siinä, että se on kevyt ja taittuva. Sivulle on tulostunut myös näppäimistö, jolla saan esiin uusia sivuja. Pigmentit pyörivät paperilla tuottaen uusia sivuja luettavaksi, ja näin yhdellä sivulla voi olla luettavana monta sivua tekstiä, kertoo professori Rosenholm.
- Vielä kolme vuotta sitten tätä pidettiin mahdottomana, ja asialle naureskeltiin. Se oli kuitenkin mahdollista, ja se toimii. Nyt on patenttihakemus sisällä, myhäilee professori Rosenholm.

Vaikka kierrätykseen sopiva
Vuosien tutkimustyön jälkeen pystytään paperikuituun siirtämään nanokokoisia partikkeleita, joihin voidaan säilöä tietoa. Paperiin saadaan älyn lisäksi myös muistia, joka perustuu ykkösiin ja nolliin kuten tietotekniikassa. Kehitystyö on nyt siinä vaiheessa, että paperille painetaan paristo tai valokenno, transistorit ja näppäimistö. Ja tietysti myös näyttö.

Åbo Akademissa jouduttiin kehittämään painokone sähköistä paperia varten, sillä sellaista ei ollut valmiiksi olemassa. ( Åbo Akademi )
- Paperi, joka tulee ulos painokoneesta, on kuin mikä tahansa paperi eli joustava ja kierrätettävä. Kun tiedämme myös valmistusprosessin kaikki materiaalit alusta loppuun, uskallamme sanoa voiko paperin vaikka syödä. Eikä se ole juuri nykyistä tulostuspaperia paksumpi, kuvailee Rosenholm.

Laajaa yhteistyötä
Painokone käyttää monia menetelmiä yhtä aikaa. Esimerkiksi transistori painetaan viidellä eri painokerroksella. Suuri haaste painotyössä on asemoiminen, koska painamisen pitää osua mikrometrilleen oikein.

Paperiteollisuuden alasajo-ongelmat aloittivat kehitystyön, jonka tulokset ovat kypsymässä. Älypaperin kehittelyssä on Suomessa ollut alusta lähtien mukana laajaa yhteistyötä. Urakan kimpussa ovat olleet niin materiaali-, paperinjalostus- kuin fysikaalinenkin tutkimus. Myös polymeeriryhmä Helsingin yliopistosta osallistui hankkeeseen. Turkuun oli rakennettava myös oma painokone, koska sellaista ei ollut olemassakaan.

YLE Uutiset / Arto Nurmi