Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Elisan johtamisesta

Jukka Kivi writes:
Pörssiyhtiönä yrityksen tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon voittoja sijoittajille.
Joo, näköjään hinnalla millä hyvänsä. Menköön maine, osaaminen, ammattitaito ja kunnia, vittuilkoon ihmiset, pilapiirtäjät ja viihdeohjelmien tervot ja taabermannit, kunhan seuraavan kulman taakse, seuraavaan neljännekseen saadaan osingot jakoon mahdollisimman muhkeina ja "meistä voi puhua itse kukin mitä tahansa koska me olemme niin suuria". Tahtoo tuo toiminnan takavuosien kuningasajatus unohtua monelta muultakin omistusjärjestelyjen myllerryksessä ponnistelevalta firmalta. Niin asiakkaat kuin työntekijät. Huomaa ajan hengen, jossa toimitusjohdon sielun tilalla on päässä funktiolaskimet. Firmat ovat isännättömiä taloja, joissa kukaan ei lopulta ole vastuussa mistään inhimillisestä tai eettisestä. Onhan se kovasti, valitettavaa.

Talouselämä-lehden mukaan toimitusjohtaja Mattila on selkä seinää vasten saneerausten kanssa, koska aikaisempi johto on ollut kykenemätön tekemään yritysostojen yhteydessä tarpeellisiksi nähtyjä ratkaisuja. Mattilahan ei kuitenkaan vastaa kysymykseen, korjaako hän aikaisemman johdon virheitä saneerauksilla. Hänen ei tarvitse kommentoida, koska yrityselämä ei ole demokratiaa vaan bisnestä. Joten tulosparannuksesta kyllä ollaan vastuussa mutta ihmisistä ei, ja johtajat voivat tehdä henkilöstölle ja sen määrälle mitä ikinä huvittaa.

Ihmeen lammasmaista on toisekseen henkilöstön reagointi ollut, vaikka muutaman kerran onkin ulos kävelty. Itse en panisi pahakseni jonkinlaista ns. laajamittaista ranskalaisefektiä.

Ei ihminen tee tulosta, ellei hän koe oloaan ja olosuhteitaan turvallisiksi. Ei kukaan pysty parhaaseensa veitsi kurkulla ja toinen jalka tyhjän päällä. Paikallinen esimerkki meiltä Pohjanmaalta on Lillbackan konepaja, ruotsalaisille myyty. Pääluottamusmies kiteytti olennaisen:"Kyllä Jorma piti parempaa huolta." Elisassa tuskin kellään on tällä hetkellä semmoinen olo, että heistä huolehditaan. Paitsi johdolla, tietysti. Koska se on vasta uusittu, sitä ainakaan ei heti oltane saneeraamassa.

Onneksi toisenkintyyppisiä tapauksia on kuten taannoinen traktoritehdaskauppa osoittaa. ACGO on Valtran ostajana ilmeisen motivoitunut pitämään tehtaan "ampumakunnossa" ja väen tyytyväisenä, koska tehdas kuuluu Euroopan uusimpiin ja on jo valmiiksi toimintateholtaan konsernin muita, Fendtiä ja M-F:aa parempi, monilta osin myös osaamisessa, laadussa ja tuuotekehityksessä. Konsernin muut tuotteet eivät toimi -40...+50 asteen lämpötiloissa täydellä teholla. Palkkakustannukset muodostavat traktorin keskivertohinnasta n. 10 %, joten Kiina-ilmiö tuskin on pelättävissä Suolahden suunnalla.

+Mikko-