Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Kestääkö ydinvoimalat terrori-iskut?

Esa Heinonen writes:
Eilisen jälkeen on pakko kysyä. Mitä tapahtusi jos yksi Boeing rysähtäisi päin Loviisan ydinvoimaloita ja hetken päästä toinen päin Olkiluodon voimaloita?
Kyllä kai siinä sähköntuotanto pysähtyisi, sillä prosessi pysähtyy, jos sähkövoiman siirtojohto katkeaa, eikä voi enää syöttää tehoa verkkoon. Ihmishenkiä menetettäisiin, jos lentokoneessa on väkeä, sillä ei lentokone millään kestä törmäystä ydinvoimalan suojakuoreen, joka sentään kestää kohtuullista sotilaallistakin tulta. Myöskin varsinaisen suojakuoren ulkopuolella olevat toimistorakennukset ovat aika tavallista tekoa ja hajoavat helposti, jos kymmenien tonnien painoinen lentokone rammaa. Toimistoissa todennäköisesti menetettäisiin jokunen ihmishenki, jos olisi toimistoaika ja muinakin aikoina ydinvoimalassa on jonkin verran valvonta- ja vartioväkeä.

Olisi mukava tietää ennen kuin aletaan rakentaa lisää maalitauluja terroristeille.
Viidennen ydinvoimareaktorin rakentaminen samoille alueille, missä muut jo ovat tuskin aiheuttaa riskin suurenemista muulla tavoin kuin, että nekin pysähtyvät sähkönsiirtoverkon katketessa. Jos tätä pidettäisiin riskinä, pitäisi viides reaktori sijoittaa sähkönsiirtoverkon johonkin toiseen paikkaan.
Muut energiantuotantolaitokset eivät ole varustettuja suojakuorilla, joten hiili, oljy-, kaasu-, turve- ym vastapainelaitokset olisivat kevyttä kamaa ja menisivät käsittääkseni helposti sileäksi.

Jukka