Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Vuotoksen tekoallasta ja voimalaa ei rake

19122002_121922_0.pngVuotoksen tekoallasta ja voimalaa ei rakenneta

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi Kemijoki Oy:n Vuotos-valituksen. Voimayhtiö sai Pohjois-Suomen vesioikeudelta kaksi vuotta sitten luvan rakentaa voimalan ja tekoaltaan, mutta luontojärjestöt valittivat. Vaasan hallinto-oikeus kumosi luvan ympäristösyillä. Samaa mieltä olivat myös KHO:n jäsenet yhtä lukuun ottamatta. KHO:n päätöksestä ei voi valittaa.
   
Kemijoki Oy:n suunnitelmissa oli rakentaa 250 neliökilometrin laajuinen tekoallas Pelkosenniemen, Savukosken ja Sallan kuntien alueelle. Se olisi ollut Porttipahdan tekoaltaan kokoinen. Altaaseen olisi varastoitu Kemijoen vesistöalueen sulamisvesiä. Vesi olisi juoksutettu Kemijoen pääuoman voimaloiden kautta talvella, kun sähköntarve on suurimmillaan.
   
Nykyiset Kemijoen voimalaitokset kattavat noin neljänneksen vuorokautisesta säätötehon tarpeesta Suomessa. Vuotos olisi tuonut tärkeää säätötehoa 5-10 prosenttia lisää. Kemijoen voimalaitosten tehoa olisi voitu nostaa Vuotoksen altaan avulla kolmen suuren vesivoimalaitoksen verran eli noin 300 megawattia. Se vastaisi 5 % yhden ydinvoimalan tehosta. Siitä olisi saatu energiantuotannon kannalta hyvää säätötehoa.

Jukka Kivi

Lähde: Helsingin Sanomat