Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Kioton-sopimuksen kohtalo?

Erkki Hatakka writes:
Joulun alla UPM Kymmenen toimitusjohtaja Niemelä käytti kriittisen puheenvuoron Kioton-sopimuksesta ja kauppa-ja teollisuusministeri Pekkarinen puuttui samaan asiaan muutamaa päivää myöhemmin hiukkasen samaan, joskin varovaisempaan sävyyn. Pekkarisen avaus hallituksen puolelta jäi sitten joulunvieton jalkoihin mediassa.
Siihen on kuitenkin viitattu lehdissä, että Suomen osuus Kioton-sopimuksen täytäntöönpanossa olisi EU:n tiukin eli suomalaiselle teollisuudelle kallis. Eli tiukat päästörajat merkitsisivät kilpailukyvyn heikennystä sopimuksen ulkopuolisiin maihin nähden ja merkitsisivät huonoa työllisyyden kehityksen kannalta. USA ja Venäjähän eivät ole allekirjoittaneet sopimusta viitaten teollisuutensa kilpailuetuihin.
On vähän semmoinen hytinä, että asia nousee uuteen keskustelun talven aikana. Onko kellä faktatietoa?

Ei minulla faktatietoa ole juurikaan. Tuntuu siltä, että pieni urhoollinen Suomi on yksi noista idealistisista sinisilmäisistä maista, jotka ovat sopimuksessa mukana. Ylivoimaisesti suurin saastuttaja Yhdysvallat ei ole mukana eikä taloudellista kehitystä kunnianhimoisesti haluava Venäjä. Myöskin mielestäni päästökauppa on menettelynä outo, kuten on päästötasojen sitominen johonkin tiettyyn menneeseen päivämäärään. Se kohtelee huonosti niitä, joilla päästöistä oli hyvin huolehdittu mainittuna ajankohtana. Mielestäni koko sopimuksen mekanismi pitäisi kehittää alusta alkaen uudestaan. En tosin osaa sanoa, millainen sen pitäisi olla.

Jukka Kivi