Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Miten luotettavia uutiset ovat?

Eivät uutisetkaan arvovapaita ole. Pikemminkin ne heijastelevat normatiivista keskiarvoa, jossa taas median hegemoniaa hallitsevien arvot ovat päällimmäisinä.
Yhtenä esimerkkinä voi mainita tuon äskettäin mielestäni olemattomin tuloksin ja uskomattomin tappioin päättyneen Metsäteollisuuden paperitehtaisiin kohdistaman työsulun. Mediassa pukkasi väkisin esille käsitys paperiliiton älyvapaasta peräänantamattomuudesta ja eräskin leijonaystäväni piti niskalaukausta paperiliiton pomoille oikeana ja kohtuullisena ratkaisuna. Vähän väliä pulpahti keskusteluun käsitys lakkoilusta, vaikka työntekijöillä ei tässä tilanteessa ollut edes oikeutta mennä työpaikoille. Onneksi puheenjohtaja Ahonen osasi varsin selkeäsanaisesti perustella tupoon perustuvia palkka- ja työsuhdeodotuksia. Paperitehtaiden siivoojat joutuivat mielestäni aiheettomasti tulilinjalle. Pikemminkin on niin, että Paperiliitto on onnistunut työyhteisöpohjaisella järjestäytymisellä nostamaan siivoustyön palkkausta ammatin arvostuksen kannalta hienosti työn vaativuuden edellyttämälle tasolle. Siivousalan firmat eivät ole tietääkseni koskaan lähteneet alan ammattilaisten arvolähtökohdista tätä työtä tekemään - ja tätäkään näkökulmaa ei uutisista saanut ulos hohtimillakaan.
Siis uutisten luotettavuudesta: luotettaviahan ne ovat - normaalitiedonvälityksen patologiset piirteet huomioonottaen. Keskiössä ei välttämättä ole ihminen, vaan abstrakti, tavoittamattomissa oleva talouden näkymätön käsi.