Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Miten luotettavia uutiset ovat?

Uutinen on mielestäni aina laatijansa ja välittäjänsä valitsema sekä mielipiteillään värittämä tieto. Sain kerran tilaisuuden seurata suuren saksalaisen tietotoimiston sisäistä toimintaa ja se sai minut vakuuttumaan siitä, mitä edellä totean.
Tällä uutistoimistolla oli eri puolilla maailmaa yli sata uutisia sille välittäviä uutistoimittajia. Kaikki lähetetyt uutiset tallentuivat tiedostoon jota asiakasryhmittäin jakautuneet toimitusryhmät selasivat ja paketoivat sekä muokkasivat omia asiakasryhmiään kiinnostaviksi paketeiksi. Esimerkiksi Pohjoismaissa sijaitseville uutistoimiston asiakkaille välitettiin aivan eri paketti kuin Etelä-Eurooppalaisille asiakkaille tästä maailmalta saadusta uutismateriaalista. Se valikoitiin ja jalostettiin asiakkaan tarpeita ajatellen.
Maailmalta päivittäin tähän uutistoimistoon välittyvästä uutismäärästä valikoitui asiakkaille välitettäväksi kaikkiaan päivittäin 3-5% ja Suomessa oleville asiakkaille n. 1%.
Tämä seula valikoi siis jo 99% maailmalta saamistaan uutisista pois meidän ulottuviltamme.
Käsityksemme maailman eri kolkkien asioista rakentuvat vahvasti näiden valikoitujen uutisten janiiden muokattujen sisältöjen perusteella.
Tämä sama suhde on tietenkin myös kotimaassamme. Itse kukin tiedämme miten vaikeata on saada suurilevikkisiin tiedotusvälineisiin mielestämme tärkeitä ihmisiä koskettavia uutisia.
Varma ja koko totuus ei näin ollen ole koskaan tiedossamme ja eniten meihin vaikutetaankin mielestäni julkaisemattomilla tiedoilla ja uutisilla. Tätä emme helposti huomaa emmekä taida aina edes muistaa. Se on kuitenkin se suurin " väärä uutinen " joka vaikuttaa tajuntaamme, asenteisiimme ja toimintaamme.
Uutisterveisin Veikko Simpanen