Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Lahti - Keskustelut

Re: Mustaa valkoisella

Tuula Hölttä writes:
”Jos kansanäänestys kaikesta huolimatta päätetään järjestää, on jokaiselle kansalaiselle annettava mahdollisuus perehtyä ko. kirjaan, minkä jälkeen suoritetaan kuulustelu ja sen hyväksytysti läpäiseville annetaan oikeus äänestämiseen.”, Kari kirjoittaa.

Eikö samaa ideaa noudattaen pitäisi jokaiselle kansalaiselle antaa käteen ennen omia eduskunta- tai kuntavaaleja kaksiosainen Suomen Laki, jonka jälkeen lakitekstin sisällön hyväksytysti osaavien annettaisiin äänestää vaaleissa?

Tässäpä se villakoiran ydin on. Kysymys edellä on kahdesta täysin eri asiasta. Eduskuntavaaleissa äänestetään kansan edustajaa (erikseen kirjoitettuna), jonka tehtävänä on lainvalmistelijoiden avustuksella perehtyä lakiesityksiin. Kansanedustajat perehtyvät asioihin päätoimisesti ja ovat yhteydessä myös taustajoukkoihin, äänestäjiin. Tämä on edustuksellisen demokratian voima. Siinä on ongelmana vain pystyykö edes kansanedustaja käytettävissä olevan ajan puitteissa olemaan riittävästi yhteydessä kenttään ja perehtymään asiantutijoiden lausuntoihin. Edustuksellinen demokratia on kuitenkin paras mahdollinen järjestelmä.

Kansanäänestyksessä otetaan kantaa johonkin yksittäiseen asiaan toisin kuin edustuksellisessa demokratiassa, jossa yksittäiset asiat siis käsittelee edustajamme. Luonnollista on, että kansanäänestyksessä jokaisella äänestäjällä pitäisi olla riittävät ja oikeat tiedot kohteena olevasta asiasta. Ellei näin ole kantaa otetaan tunteella tai muilla asiaan kuulumattomilla seikoilla. Ihmettelen miksi kansanäänestyksellä intoilevat eivät pohdi tätä ongelmaa syvällisesti. Lisäksi tulisi pohtia miten kansa kantaa vastuun, jos se äänestää omaa etuaan vastaan kun tulokseen vaikuttavat tunneasit tai muut asiaan kuulumattomat seikat. Edellä siteerattu toimittaja Kari on oivaltanut ongelman, en kuitenkaan pidä mahdollisena, että äänestäjät lukisivat nuo yli 300 sivua, eikä se edes riittäisi, vaan pitäisi lukea muuta ainakin 3000 sivua. En kannata ehdotettua tenttiä kuitankaan.

Tätä kirjoittaessani A-studiossa puhuu eduskunnan pääsihteeri Tiitinen mm. tapaus Halmeesta. Siinä edustuksellisen demokratian puitteissa valittiin henkilö, jolla on todella vaikeuksia hoitaa tehtäväänsä, vaikka kansa laajasti näin uskoi. Tässä on turvana se, että edustajia on 200 eikä yksi onneton  voi pilata koko porukan työtä.