Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Parainen - Uutiset

Tutkaverkoston täydentyminen parantaa sääennusteita

Tutkaverkoston täydentyminen parantaa sääennusteita
Ilmatieteen laitos kertoi perjantaina ottaneensa käyttöön uuden huippumodernin säätutkan Pohjanmaalle Vimpelin kuntaan rakennettu tutka täydentää Suomen säätutkaverkostoa ja tuo suuria etuja etenkin talven lumisateiden ja liukkaiden ajokelien ennustamiseen.

Uusi tutka parantaa huomattavasti säätutkapalvelua etenkin Pohjanmaan alueella. Pohjanmaa on ollut tähän saakka viimeisimpiä paikkoja Suomessa, josta hyvälaatuista tutkakuvaa ei ole ollut saatavissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen tutkaverkon peitto on uuden tutkan käyttöön oton jälkeen yksi maailman parhaista.

Suomen säätutkaverkoon kuuluu kahdeksan tutka-asemaa. Muut Ilmatieteen laitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Anjalankoskella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä ja Luostotunturilla Sodankylässä.

Tutka tuo helpotusta muun muassa huonojen liikenneolosuhteiden ennustamiseen
Säätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita, ja sen avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan alueellinen sade. Uusi tutka parantaa-kin etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottaa talven lumisateen ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista.

Lähde: Tietoyhteiskunta.fi