Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Pohjois-Espoo - Fakta

Jätteiden lajittelu omakotiyhdistyksemme alueella

2312010_115647_0.png
Jätelain tavoitteena on tukea kestävää kehitystä. Se tarkoittaa sitä, että edistämme luonnonvarojen järkevää käyttöä sekä ehkäisemme ja torjumme jätteistä aiheutuvaa vaaraa ja haittaa.
Keinot tähän ovat:2312010_115806_2.jpg
- jätteen synnyn ehkäisy eli ei osteta mitään turhaa
- jätteiden kierrätys
- jätteiden turvallinen loppusijoitus kaatopaikalle

Jätelain mukaan kaikessa toiminnassa on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä siihen, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän.  

YTV eli Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta on pitänyt tähän asti huolen pakollisesta jätehuollostamme eli pääsääntöisesti sekajätteen keräämisestä kotitalouksista.  YTV lakkasi toimimasta tällä nimellä vuoden 2010 alusta ja jatkaa toimintaansa HSY Jätehuollon (Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä) nimellä.       

TAUSTALLA HUOLI MAAPALLON TILASTA
Maapallo on kovilla. Ihminen vaikuttaa toiminnallaan kaikkeen ympäristöön – maahan, ilmaan ja vesistöihin. Ekosysteemit kärsivät, luonnon monimuotoisuus vähenee, eliölajeja kuolee sukupuuttoon ja ihmisen elämä vaikeutuu luonnonkatastrofien seurauksena. Ilmastonmuutos ja sen seuraukset ovat jo tutkijoiden vahvistamia tosiasioita.
Jotta tulevaisuuden tarpeet voitaisiin täyttää planeettamme ekologisten varojen puitteissa, meidän tulisi käyttää luonnonvaroja säästeliäämmin ja tehokkaammin. Luontoa tulisi rasittaa mahdollisimman vähän tuotannon kaikissa vaiheissa. Kaikki jätteet, joita tuotamme, pitää saada takaisin hyötykäyttöön eli kotitalouksien sekajätteen määrä on saatava lähes olemattomaksi.

MITEN TÄHÄN PÄÄSEMME?
1. Osta vähän ja vähemmän pakattua, vältä kaikkea kertakäyttöistä!
2. Hanki palveluja ja anna aineettomia lahjoja tavaran sijaan.
3. Jos jätettä syntyy, kierrätä kaikki!
4. Hanki omat jätteen kierrätysastiat tai kuljeta lajitellut jätteesi ilmaisiin jätteenlajittelupisteisiin.
5. Sekajätettä ei kotitalouksista oikeastaan tule, jos lajittelet jätteesi oikein.
ALUEELLAMME OLEVAT ILMAISET JÄTTEIDEN LAJITTELUPISTEET:
Lahnuksen Shell: paperinkeräys, ongelmajäte
Ketunkorpi: paperinkeräys
Kalajärvi: aluekeräyspiste: paperinkeräys, keräyskartonki (maito- ja juomatölkit, pahvi- ja paperipakkaukset), pienmetalli, lasi (värillinen ja kirkas erikseen), paristot, vaatekeräys (puhtaat ja käyttökelpoiset), muovipussit
Rinnekoti: lasi (värillinen ja kirkas erikseen)
Kalajärven alueella ohikulkuliikenteen mahdollisuuksien varrella: Odilammen risteys (paperinkeräys), Örkkiniityntien risteys (paperinkeräys)
Niipperin alueella ohikulkuliikenteen mahdollisuuksien varrella: Lammin kauppa (paperinkeräys, keräyskartonki ja vaatekeräys), Juvantien ja Niipperintien risteys, tarkemmin Purolehdon ja Niipperinkujan kulma (paperinkeräys)
Lisäksi Sortti-asemat vastaanottavat hyöty-,seka- ja ongelmajätettä. Lähin asemamme on Konalassa (Betonitie 3), avoinna arkisin klo 7-21.

TEE JÄTTEIDEN LAJITTELU ITSELLESI HELPOKSI!
Meidän kaikkien on mahdollista hankkia omiin kotitalouksiimme (tai lähinaapurien kanssa) omat jätteiden lajitteluastiat. Useat jätteiden keruuyritykset tarjoavat meille erilaisia vaihtoehtoja.
Esim. Sita Oy 2312010_120041_4.jpg
tarjoaa Quatro Select-astiaa, jossa kerätään talteen metalli 45 l, lasi 45 l, keräyskartonki 135 l ja keräyspaperi 135 l yhdessä ja samassa 360 litraisessa astiassa. Ensimmäiset 3 kk veloituksetta, sitten alle 10 euroa /kk (tyhjennysväli 1 kk).  

Papros Oy 2312010_120205_5.jpg
tarjoaa paperin ja keräyskartongin keräystä samassa keräysastiassa: astiakoot  240 l, 360 l, 600 l ja tyhjennysvälit useampia vaihtoehtoja tyhjennysväleihin ja vuosihinta vaihtelee välillä 60,00 – 200,00 euroa.

HSY 2312010_120309_6.jpg
tarjoaa biojäte- ja energiajäteastioita myös kotitalouksille:
*energiajäteastian (vuokra-astia) tyhjennyshinta esim. 360l, tyhjennysväli 2xkuukaudessa = 143,26 €/vuosi
*biojäteastian (vuokra-astia) tyhjennyshinta esim. 140l, tyhjennysväli 1xvko (suurin mahdollinen väli) = 308,36 €/vuosi

Uusi jätteenpolttolaitos (Vantaan Långmosseberg) on saanut ympäristöluvan ja rakentaminen voi alkaa lähitulevaisuudessa. Sekajätteen hinta tulee uuden laitoksen myötä kohoamaan, koska tulevaisuuden tarkoitus ei suinkaan ole se, että sitten taas voidaan polttaa kaikki jäte vaan tarkoituksena on polttaa se loppu eli kotitalouksien energiajae eli lähinnä muovi-, puu- ja tekstiilijäte. Kaikki muut, ns. HYÖTYJÄTTEET, tulee aina, siis nyt ja tulevaisuudessakin, lajitella tarkasti uudelleenkäyttöön. Tätä toimintatapaa kutsutaan kestäväksi kehitykseksi!

Lisätietoja antaa ja tekstistä vastaa ympäristötoimikunta eli Virpi Savioja (040-5027426) ja Maija Hakala (044-3740862).
        2312010_120444_7.jpg