Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Suur-Espoonlahti - Keskustelut

Re: Iirislahtia on muuallakin Espoossa

Juhani Hakala writes:
Iirislahtia on muuallakin

Iirilahdessa ihmeteltiin kuka on tehnyt mitä ja kenenkäkin luvalla ja missä poliittisessa elimessä asia on hyväksytty, vai toimivatko asukkaat omin luvin. Jälkimmäinen tapa on Espoossa muodostunut maan tavaksi, muistellaanpa vain monen rantapuiston luvattomia puiden kaatoja. Seuraan mielenkiinnolla vastaavaa rantaraitin prosessia Soukan Rantatien varrella (mäen alla ennen Alakartanontien risteystä).

Prosessin kulku oli seuraava. Oli kaksi tyhmää taloyhtiötä, jotka aikoivat siistiä rantansa, ruopata ja rakentaa laiturin. Ottivat tyhmyyttään yhteyttä virkamiehiin. Heidän mukaansa toimenpiteet eivät ole mahdollista, kun tontin rannassa kulkee vahvassa kaavassa rantaraitti.

Mutta naapuritontin ostaja oli fiksumpi. Hänpä teki kaiken edellä kuvatun ilman kaavoittajan lupaa. Kunnostipa vielä rantaan saunankin. Ja todennäköisesti aitaa tontin, joten rantatieltä ei enää ole merinäköalaa. Rakennustarkastajan sanoi, että kyllä poikkeuslupa pitää antaa, kun työt on jo tehty. Kaavoittaja oli edelleen tiukasti sitä mieltä, että toimenpiteet olivat kaavan vastaisia. Rakennustarkastus antoi luvan myös liittymään liikenteellisesti erittäin vaaralliseen paikkaan (jyrkkä alamäki ja mutka, jossa näköesteitä). Peruste oli sama, kyllä tontilleen pitää päästä ajamaan. Kaavoittajakin oli kauhuissaan paikasta. Odotan ensimmäisiä vammautuneita.

Tähän tilanne päättyi. Jos rantaviivalle rakennetaan rantaraitti, alkaa hirveä syyttely, kuka antoi rakentamisluvan ja millä valtuuksilla. Ilmeisesti ongelma on useimmiten se, ettei kaavoittaja ja rakennusvalvonta keskustele toistensa kanssa. Tässäkin tapauksessa vasta asukkaat kertoivat kaavoittajalle rakennusvalvonnan päätöksistä. Olemme mielivallassa jos rakennusvalvonta katsoo, ettei vahva kaava sido sen päätöksiä, kun kaavan vastainen rakentaminen on jo tehty.

Kertoisitko mikä on tuon alueen nimi. Onko siinä jokin lahti tms. maamerkki, jonka perusteella alueella voisi olla nimi? Entä onko siinä kohdassa esimerkiksi katuosoite, jotta asiaa voisi katsoa karttapohjalla. Kuvauksesi perusteella vaikuttaa siltä, että asia koskettaa Soukan alueen asukkaita ja siinä kohdassa rantaraitin käyttäjiä.

Jukka Kivi