Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Suur-Espoonlahti - Keskustelut

Teatteri vastaan perustarpeet

 

Teatteri vastaan perustarpeet

Teatteritaloa koskevassa keskustelussa on tuotu esille se, että teatterin vaatimat kustannukset vaarantavat kuntalaisten perustarpeiden tyydyttämisen. Raha on todellakin niukka hyödyke, eikä sitä ole koskaan tarpeeksi.

Abraham Maslow (1908 – 1970) oli yhdysvaltalainen psykologi, joka loi hierarkian ihmisen tarpeista. Tähän hierarkian törmää usean tieteenalan oppikirjoissa mm. sosiologiassa ja kauppatieteissä - markkinoinnissa. Maslow kuvaili ihmisen perustarpeita, siten, että ensin täytyy tyydyttää ihmisen fysiologiset, turvallisuuden, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden, arvonannon tarpeet, jotta olisi mahdollisuus tyydyttää korkeimmat eli itsensä toteuttamisen tarpeet.

Edellisestä seuraa, aivan oikein, että ihmisten täytyy saada elää yhteisössä, jossa on terveellinen hengitysilma. Hänen täytyy saada riittävästi ruokaa ja vettä. Ihmisellä tulee olla asunto, vaatteet, koulutus ja työtä, terveys sekä tunne, että on turvassa. Sitten tulevat yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet ja arvonannon tarpeet. Itsensä toteuttamisen tarpeet ovat Maslowin hierarkiassa korkeimmalla. Eli sitten kun on katto pään päällä ja soppaa lautasella, voi jo alkaa ajatella henkisiä puolia elämässä. Tähän pelastusarmeijankin ajattelu perustuu – soppaa ja sielunhoitoa tarvitaan ihmisen koossa pitämiseksi.  

Maslowin hierarkia ei toteudu aivan kaikkien kohdalla sellaisenaan, vaan yksilökohtaisia eroja löytyy. Joku ei välitä niin maallisista ja näkee mieluummin hiukan nälkää, jotta voisi ostaa lipun teatterin tai lipun oopperaan. Opiskelijoille on tuttua nälkätaiteilijana oleminen. Kysymys onkin arvostuseroista. Jollekin riittää pelkkien perustarpeiden tyydyttäminen.

Espoon kaupungin budjetissakin on erilaisia painotuksia. Asioita laitetaan tärkeysjärjestykseen. Mielestäni on haastavaa huolehtia kovassa kilpailutilanteessa olevien kuntalaisten fyysisistä ja henkisistä tarpeista. Jostakin on hyvä ammentaa voimia, jotta pystyy maksamaan asuntolainan lyhennyksiä ja lainan korkoja tai kovaa vuokraa ja jaksaa olla kilpailussa mukana kilpailussa. Monta kertaa hyvä teatterikappale antaa ajatuksia, joilla ratkaistaan ihan arkisia ongelmia. Eikä viihtymienkään ole kielletty.

Mielestäni Espoon teatterin väellä olisi hyvä olla vastaisuudessakin katto pään päällä ja vielä Tapiolan keskustassa. 

Kaisu Vepsäläinen

Espoo