Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Suur-Espoonlahti - Keskustelut

Nyt on aika rakentaa ja peruskorjata

 
Nyt on aika rakentaa ja peruskorjata

Sikasykleille huutia


Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen loi käsitteen sikasykli. Termillä tarkoitetaan sitä, että tiettyjen aikojen kuluessa asuntojen hinnat nousevat ja sitten ne taas laskevat. Suomessa on terävät suhdannehuiput muutenkin. Kun yksityinen sektori vaipuu taantumaan ja alkaa säästää, julkinen sektori tekee samoin. Näin taantumat syvenevät ja ylös pääseminen on sitten hankalampaa meillä, kuin muualla. Kansantalousmies Keynes kehotti julkista sektoria ottamaan johdon taantumatilanteessa – Yhdysvalloissa - 30-luvun lamaa lääkittiin Keynesin keinoin - viime aikoinakin on Keynesiä huudettu avuksi.

Helsingin uusi kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on julistanut sodan asuntopulalle ja näyttää ottavan tosissaan 14 kunnan tekemän sopimuksen vuokra-asuntotuotannon sisäämisestä ja asunnottomuuden poistamisesta nuorilta ja asumisrajoitteistilta. 

Vähän aikaa sitten Espoon kaupungin investointihankkeet olivat mittavat. Espoon Sähköstä tuli rahaa. Sanottiin, että investointien juhlat loppuivat tähän ja sitten tarjotaan niukkuutta ja säästämistä. Näyttäisi kuitenkin, että investointilistaan pitäisikin laittaa lisää kohteita – kaikenlaista rakentamista ja perusparantamista tulisi edistää.

Mielestäni kaupungintalon peruskorjaukselle tulisi löytyä aktivoitu paikka listasta. Peruskorjaus on ollut jäähdyttely-osastolla, jossa oli joku aika sitten Puolarmetsän sairaalakin.  Kaupungintalo – on joidenkin päättäjien inhokki-listalla nyt numero yksi. Halutaan seppele kruunuun ennen kuin jäädään eläkkeelle ja siksi roskat pois. Viime keskiviikkona jaettiin runsaat palkinnot ja kunniamaininnat ideoille, joiden mukaan Espoon keskustaa tulisi kehittää. Yllätys yllätys lähtökohtana oli se, että virastotalo 1 ja kaupungintalo puretaan. Kolme voittajamallia lähti tästä ajatuksesta. Jallinojan ”Uusi aika” otti kaupungintalon suunnitelma an mukaan ja tarjosi uusia ajatuksia.

 Mielestäni Espoossa tarvitaan historiaa ja julkiset rakennukset kunnollista hoitoa. Onko niin, että vanhojen rakennus jää yksityiselle sektorille. Tosin ihastuttavia tuloksia saatiin aikaan melkein purkuvalmiissa Villa Rulludista,  Matinkylän Koukkuniemessä.

YIT osti viime vuosisadan alussa rakenn etun huvilan, joka oli päässyt todella huonoon kuntoon. YIT kunnosti suojellun puuhuvilan ja sisusti sen. Tulos on viehättävä jugend-huvila meren rannalla. Se on yrityksen koulutuskäytössä.

Täällä tarvitaan myös nuorempia, jopa70-luvulla rakennettuja rakennuksia - esimerkiksi kaupungintaloa. Peruskorjaus ja huoltolistalla on runsaasti kouluja. Kannattaa pikemminkin korjata ajoissa, ettei käy kuten Arkille kävi. Se raunioitui korjausta odotellessaan, niin, että se piti purkaa kokonaan.

Kaisu Vepsäläinen