Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Suur-Espoonlahti - Keskustelut

Re: Suur-Espoonlahden kirjastoasiat liikkuvat taas

Jukka Kivi kirjoittaa:
Millä keinoin asukkaat voisivat vielä pelastaa lähikirjastonsa? Voiko tämä todella olla Suur-Espoonlahden alueella ja muuallakin asuvien valtuutettujen tahto? Mielenkiintoista on seurata, miten eri puolueiden edustajat kulttuurilautakunnassa suhtautuvat asiaan.

Jukka Kivi

Vastaan
asukkaat voivat pelastaa lähikirjastonsa ja ovat muualla siinä usein onnistuneetkin. Seuraavassa muutamia vinkkejä.
1. Asukkaiden ja heitä edustavien yhdistysten on lähetettävä kaupunginvaltuutetuille, lautakunnan jäsenille ja muille päättäjille perusteltu vetoomus ja vastauspyyntö onko ao. lähikirjaston puolella vai sen lakkauttamisen kannalla.
2. vastauksista on laadittava tiedote medialle,. josta näkyy mitkä ryhmät ja henkilöt ovat puolesta ja vastaan. Myös yleisötilaisuuksia tulee järjestää kirjaston puolesta.
3. Lautakunnassa ja mikäli asia etenee niin, kh:ssa ja valtuustossa on vaadittava asiallisesti perusteltu esitys. Tässä tulee näkyä lähikirjaston alueen asukasluku verrattuna muualla Suomessa asukaslukua vastaaviin kirjastoihin. Tärkeää on, että esityksessä on kunnolliset taloudelliset laskelmat ja vertailut.

4.Lopuksi
Espoon kaupungin taloussuunnitelmaan sisältyviin strategioihin on otettava periaate: "Aluekirjastoilla on oma tehtävänsä palvella laajan alueensa väestön monipuolisia kehittyviä kirjastopalveluja, joita tukemaan tarvitaan alueella lähikirjastoja. Lähikirjastojen erityinen tehtävä on palvella oman alueensa asukkaiden kirjastona ja tapaamispaikkana."
Ohjeellisesti voidaan sopia, että ainakin 10 000 asukkaan alue tarvitsee lähikirjaston ja pienemmillä alueilla lähikirjasto alueen koulun yhteydessä.

Jarkko Rahkonen
kirjastojen suurkäyttäjä