Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Tapiola - Keskustelut

Teatteri keskelle Tapiolaa

 

TEATTERI KESKELLE TAPIOLAA

Itse asiassa Espoon kaupungin teatteri on jo Tapiolan keskustassa – osaksi. Osa ohjelmistoa esitetään Kulttuurikeskuksessa ja osa Revontulentie 8:n tiloissa. Kaupunki tukee molempia tiloja ja koko teatterin toimintaa. Kaavoituksen ja tilojen omistussuhteiden muuttuessa teatteri on menettämässä Revontulentien tilat. Kulttuurikeskus ei pysty olemaan päätoimipaikka johtuen sen fyysisistä resursseista. Kulttuurikeskustahan ajateltiin alun perin teatterin päätilaksi, mutta rakennuksen toteutuksen edistyessä muut toiminnat pääsivät etusijalle ja teatterin toiminta jäi toissijaiseksi, vaikkakin tärkeäksi.

 

Teatterin syyskauden avajaisissa 19.8. teatterinjohtaja Jussi Helminen esitti avauspuheessaan voimakkaan vetoomuksen kansainvälisen vierailuteatterin puolesta. Hän vertasi Espoota muihin suuriin kaupunkiin mm. Ouluun ja totesi, että näissä on kaupungin tukema teatteri keskeisessä kaupunkitilassa. Myös pienissä kaupungeissa on oma teatterinsa. Kävin itse koululaisena Imatran työväenteatterissa ja lukiolaisena Varkauden työväenteatterissa. Näytelmien sanoma tuli selväksi paikallisten näyttelijöiden esittämänä. Opiskeluaikana olin lähellä osakuntateatteria ja nuoret Ylioppilasteatterin näyttelijät tulivat tutuksi. Yliopistossa mm. Kansallisteatterin Ritva Heikkilä luennoi niin kiehtovasti teatterin historiaa, että kävin kahteen kertaan kuuntelemassa hänen luentojaan. Commedia dell’arte tuli tutuksi ja ajatus siitä, että teatterin i kuuluu olla ihmisten keskellä eikä metsässä ja syrjäkujilla.

Teatterin puuhamiehet ovat kehitelleet ajatusta, että uusi teatterirakennus tulisi Tapiolan keskustaan ns. Vesiputoustalon kieppeille. Ajatus on päässyt niin pitkälle, että hanke on tullut ensi kerran kiinteistölautakunnan investointisuunnitelmaan, joka on tehty vuosille 2009 – 2013. Toki loppuvuosille ja ilman rahoitusta. Espoon teatterisäätiö on yksityinen säätiö, joka on ollut perustamassa teatteria. Säätiön harteilla on uudisrakennuksen vaatiman rahoituksen hankkiminen. Teatterinjohtaja Helminen sanoi asiaa kysellessä, että rahoitus on selvä, kaupungin jatko-osuus on taas epäselvä. Kaupunki joutuisi hänen mukaansa panostamaan kuusi miljoonaa euroa vuodessa hankkeeseen. Tällöin jäisivät pois kuitenkin Kulttuurikeskuksen kustannukset.

Teatteri on työntekijävaltainen laitos ja siksi kallis. Espoon teatteri on kuitenkin ns. vierailuteatteri, jonka oma toiminnan lisänä on tilattuja esityksiä. Syksyn 2008 tarjonnasta vastaavat suomalaiset ja ulkomaalaiset vierailijat. Teatterin omaa tuotantoa on Mika Waltarin juhlavuoteen kuuluva ”Myöhästynyt hääyö” –teos. Avajaisissa saatiin näytteitä syksyn tuotannosta, jossa komedialla tulee olemaan voimakas painotus.

Mielestäni vanhojen teatteri perinteiden mukaan teatteri kuuluu keskelle yhteisöä. Tässä tapauksessa Tapiola on ehkä paras paikka Espoossa. Kansainvälinen vierailuteatteri istuu hyviin Espoon ”high tech”-kuvaan väheksymättä niitäkään kävijöitä, joille suomenkieli on paras esityskieli. Espoon kaupunginhallitus on ottamassa listoilleen Espoon teatteri-asian. Toivottavasti päättäjillä on rohkeutta äänestää kongressitiloilla ja ravintoloilla ryyditetyn Tapiolan keskustassa olevan teatterin puolesta.  

Kaisu Vepsäläinen

Espoo